Ski Barn

San Marcos, Texas

Construction Start, December 2013

The program called for the design of a new residence and separate horse barn. The house is cited at the end of a long water ski run located on private water ski lakes in San Marcos, Texas. The middle portion of house is aligned with the centerline of the ski run and is more transparent in it’s design. The house design uses two wings, the Master and the Bedroom wings, to shield the Owners from the adjacent homes and to allow the middle portion of the house to be completely open to the exterior views.

The primary focus of the home is the lake and the incredible exterior views. The middle portion of the house is public and has unobstructed views in both directions while the Master and Bedroom wings have focused views accordingly. With exterior spaces being a high priority, the design focused on incorporating as many exterior spaces as possible while still allowing contact with the interior of the home.
The Owners requested a contemporary California style home with lots of exterior glass and flat roofs with large overhangs to help shield the vast amounts of glass from the harsh Texas sun.

The materials of glass, stucco, board formed concrete, corten steel, and galvanized metals were all used to articulate the desired modern aesthetic while minimizing maintenance.

The second component to the program is a horse barn on an adjacent piece of property across the street from the house. The program was simple, the Owners requested a barn for 3 horses with stalls, tack area and feed storage while having a small Caretaker’s apartment on the second level. The barn was designed to compliment the house and is constructed of steel and metal similar to the house. Flat roofs and large overhangs were used here as well to protect the horses while hay bales were designed to be stacked and stored on the north side of the building and used to help shield the barn during the winter months.

The barn transforms as the hay bales change color throughout the months and as hay is used, the building morphs and changes with each removed hay bale.

Click for larger images

Comments are closed.